perjantai 4. kesäkuuta 2010

Huppulakki, poliittinen mielipidepipo

Kuinka tehdä keskiaikainen miesten huppulakki?

Tarvitset:

Sarkaa tai veluuria, eli hieman huovutettua villakangasta - karkeaa tai hienoa
Neula
Lankaa
Hyvät sakset
Mittanauha
Keppi, esim haravanvarsi
pienet kärkipihdit
(kangasliitu)

Mittaa haluttu (hartia)leveys, esim. 15cm yli hartian. Piirrä kangasliidulla ja langalla (sido niistä "harppi") haluamasi kokoinen ympyrä. Mikäli haluat koristella reunan erikoisin leikkauksin, niin tee pahvista sellaisen malli (esim neliö, lehti, kolmio tms), ja piirrä liidulla se ympyrän kaukille reunoille. Jos kankaasi on paksua sarkaa, tällaisen reunuksen tekeminen on jopa suositeltavaa, sillä se auttaa lievettä laskeutumaan siistimmin. Sitten leikkaat piirtämäsi mukaan.Kuva on peräisin osoitteesta http://members.cox.net/moirandalls/cowl.htm

Yllä oleva kuva antaa kohtalaisen kuvan siitä, millainen hupun kaava on. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan esim. omalla hupparin hupulla, että millainen tavoittelemasi huppu on suhteessa siihen. Jos haluat syvemmän, niin lisää syvyyttä jne. Tärkeää on kuitenkin se, että muotoilet ympyrään kiinnitettävän osan "aallon muotoiseksi", kuten kuvassa. Tee kaava ensin paperille, tarvittaessa vielä vaikka jollekin jämäkankaalle.

Mitä tuohon "liripipeen" eli hupun häntään tulee, niin siitä kannattaa tehdä oikeasti pitkä. Onhan siinä hemmetinmoinen rullaaminen, kun sen kääntää oikein päin, mutta kyllä se kannattaa. Itselläni se oli vielä erityisen hankala, koska käytin armeijan sarkakangasta, joka on melkoisen tuhtia tavaraa. Siinä piti käyttää noita alussa mainittuja keppiä ja pihtejä. Huoh!
Sitten ommellaan hupun reuna. Jos käytät jotain hyvännäköistä paksua pellavalankaa, niin voit tehdä "koristeompeleen" sillä. Siis käytännössä simppeli ommel joka vain pitää hupun reunan sisääntaitettuna.

Mittaa sitten hupun alareunan leveys ja leikkaa kauluriin kehämitaltaan hieman pienempi pyöreä reikä, sellainen että pääsi mahtuu siitä mukavasti. Sitten ompelet vain hupun kiinni kauluriin. Sitten pistät sen päähäsi ja hymyilet - nyt sinulla on huppulakki. Jos otat sen vielä hetkeksi pois päästäsi ja tarraat kaksin käsin kiinni hupun ja kaulurin saumasta, niin voit taitella siitä chaperon-hatun. Siinä auttaa kummasti, kun huppu ei ole järkyttävän syvä, vaan samantyylinen kuin moderneissa huppareissa.

Eli tämä on hyvin helppo tehdä, mutta syy miksi se kannattaa todella tehdä, on se että kyseinen lakki on mahdottoman monipuolinen, hyvännäköinen ja käytännöllinen. Se ajaa hieman sadetakin asiaa, ellei nyt sada ihan vaakatasossa. Se suojaa tuulelta, tai katseilta. Se lämmittää, mutta jos on liian kuuma, sen hupun voi laskea alas tai kääriä koko helahoito hatuksi. Ja kaiken kukkuraksi tarpeeksi pitkä "liripipe" eli se pitkä hiippa toimii vielä vaikka kaulaliinana tai lyömäaseena, kuten tilaaja haaveili pilke silmäkulmassa.

Wikipedia osaa kertoa että tällä päähineellä on mielenkiintoinen historia. Sillä on muun muassa ilmaistu poliittista mielipidettä - joskus jopa poliittisia ryhmittymiä kutsuttiin chaperoneiksi. Olisihan se hauskaa jos nykysuomessakin olisi vastaavat pipot käytössä, kokkareilla sininen, sdp:llä punainen, vihreillä hmmm ja keskustalla harmaa. Kiistän kaikenlaiset yhteydet Keskustaan, vaikka minulla onkin harmaa huppulakki.
Ja jos joku ehti ihmetellä että miksi tämän on nimenomaan miesten hattu, ja että eivätkö naiset muka saa käyttää tätä - niin historia osoittaa, että huonosti on käynyt mm. erään Jean D'Arcin, joka tähän sonnustautui. Hänen oikeudenkäynnissään häntä syytettiin kerettiläisyydestä, esim. liian miehisestä käytöksestä, josta tämän päähineen käyttö oli yksi esimerkki. No, ehkä ranskalaisten naisten pitin näyttää miehekkyydessä esimerkkiä englantilaisten pieksemille maanmiehilleen satavuotisen sodan aikoihin.

Oppimiskokemuksena tämä on aloittelijoillekin helppo homma. Kangasvalinta on kuitenkin tärkeä. Jos tämän tekee jostain purkautuvasta kankaasta, niin unohtaa koristeleikkaukset ja muistaa huolitella reunat.

Tässä vielä kuva varsinaisesta tuotoksesta, jonka blogger jostain syystä kääntää aina pystykuvaksi, teen mitä tahansa... neuvokaapa joku jos tiedätte mistä moinen johtuu. Jälkitoimituksen voisin kuitenkin lisätä myöhemmin kuvat miltä se näyttää päähän asetettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti